Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

Μαγνητοσκοπημένες διαλέξεις Εισαγωγής στην Π.Δ. στο Διαδίκτυο από το Yale University


Από το ιστολόγιο Biblische Ausbildung πληροφορούμαστε ότι το Παν/μιο του Yale προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση σε μία σειρά διαλέξεων Εισαγωγής στην εβραϊκή Π.Δ., που έδωσε η Christine Hayes, καθηγήτρια της έδρας Religious Studies in Classical Judaica του Παν/μιου του Yale. Για να δείτε τη σχετική εισαγωγική σελίδα του Παν/μίου, πατήστε εδώ.
Στο διαδίκτυο προσφέρεται ελεύθερη πρόσβαση στις βιντεοσκοπημένες και μαγνητοφωνημένες διαλέξεις καθώς και στο απομαγνητοφωνημένο κείμενό τους. Για να βρεθείτε στη σχετική σελίδα με τους τίτλους των διαλέξεων, πατήστε εδώ.

Βάση δεδομένων για τις αρχαιότητες της Μ. Ανατολής

Στην εφημερίδα New York Times (11/9/2008) διαβάζουμε ότι μία σειρά από φορείς (το Getty Conservation Institute, Los Angeles, το World Monuments Fund, το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Ιορδανίας, το Υπουργείο Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ιράκ) θα δημιουργήσουν μία ηλεκτρονική βάση δεδομένων των αρχαιοτήτων (αρχαιολογικών χώρων και μνημείων) της Μ. Ανατολής. Η βάση αυτή φέρει το όνομα MEGA-J (Middle Eastern Geodatabase for Antiquities, Jordan) και θα είναι ένα γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών στα αραβικά και αγγλικά. Στην πρώτη φάση θα καταχωρηθούν τα μνημεία της Ιορδανίας.

Σημιτική επιγραφή της εποχής του Σιδήρου

Από το ιστολόγιο του Jim West πληροφορούμαστε την ανακάλυψη σημιτικής επιγραφής της εποχής του Σιδήρου, η οποία, όπως εκτιμά ο αρχαιολόγος Aren Maeir, ο οποίος έδωσε και την είδηση, είναι πιθανόν η σημαντικότερη σημιτική επιγραφή της εποχής του Σιδήρου που βρέθηκε μέχρι σήμερα στο Ισραήλ. Θα δημοσιευθεί από τον Haggai Misgav του Hebrew University.

Άρθρα βιβλικού ενδιαφέροντος στο νέο τεύχος του περιοδικού Evangelische Theologie

Στο πρόσφατο άρθρα του περιοδικού Evangelische Theologie 68:4 (2008) δημοσιεύονται τα εξής άρθρα βιβλικού ενδιαφέροντος:

Charlesworth, James H., „Hat die Archäologie Bedeutung für die Jesus-Forschung?“, 246-265

Hurtado, Larry W., „Jesusverehrung und die Frömmigkeit des Judentums zur Zeit des zweiten Tempels“, 266-285

Theißen, Gerd, „Vom historischen Jesus zum kerygmatischen Gottessohn : soziologische Rollenanalyse als Beitrag zum Verständnis neutestamentlicher Christologie“, 285-304

Wolter, Michael, „Joseph Ratzinger, Benedikt XVI., Jesus von Nazareth“, 305-309

Συνέδριο: Αρχαιολογία και Πατριάρχες

Στο διάστημα 10-12 Οκτωβρίου 2008 θα λάβει χώρα στο Schwäbisch Gmünd της Γερμανίας συνέδριο Βιβλικής Αρχαιολογίας με τον τίτλο: "Windows to the Past - Abraham and his World".
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο, πατήστε εδώ.

Συνέδριο, βιβλία και άρθρα για τη μετάφραση των Εβδομήκοντα

Η λεγόμενη των Ο΄ ελληνική μετάφραση της Παλαιάς Διαθήκης έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της επιστημονικής κοινότητας, όπως βεβαιώνουν τα συνέδρια αφιερωμένα αποκλειστικά σε αυτήν καθώς και οι επιμέρους θεματικές ενότητες /ομάδες εργασίας σε κάποια άλλα. Μία σειρά από ενδιαφέροντα βιβλία και άρθρα έχουν δημοσιευθεί κατά τα τελευταία χρόνια. Από αυτά σταχυολογούμε:

- Στο διάστημα 18 -20 Σεπτ. 2008 θα πραγματοποιηθεί στο Trinity Western University (Καναδάς) διεθνές συνέδριο με τον τίτλο "Septuagint Translation(s): Retrospect and Prospect". Για να βρεθείτε στο πρόγραμμα του συνεδρίου, πατήστε εδώ.
Για να διαβάσετε τους τίτλους και τις περιλήψεις των εισηγήσεων, πατήστε εδώ.

- Από τον εκδοτικό οίκο Siebeck Mohr κυκλοφορεί ο τόμος με τις εισηγήσεις που διαβάστηκαν στο συνέδριο που οργάνωσε η Septuagina Deutsch στο Wuppertal το καλοκαίρι του 2006.
Die Septuaginta - Texte, Kontexte, Lebenswelten : internationale Fachtagung veranstaltet von Septuaginta Deutsch (LXX.D), Wuppertal 20.-23. Juli 2006
Tübingen : Mohr Siebeck, 2008ISBN 978-3-16-149317-1
139€
Για να δείτε τα περιεχόμενα του βιβλίου, πατήστε εδώ.

- Στο πρόσφατο τεύχος του Theologische Rundschau (73:3) δημοσιεύεται το πρώτο μέρος επισκόπησης και κριτικής παρουσίασης της έρευνας των τελευταίων 40 χρόνων για τη μετάφραση των Ο΄.
Robert Hanhart, "Vierzig Jahre Septuagintaforschung", σσ. 247-281
Για να δείτε τους τίτλους των βιβλίων / άρθρων, τα οποία παρουσιάζονται διεξοδικά στο άρθρο, πατήστε εδώ.

- Στο τεύχος Ιουνίου 2008 του περιοδικού Εκκλησία δημοσιεύεται άρθρο της Δρ. Θεολογίας Ευαγγελίας Δάφνη με τον τίτλο "Περί την θεολογίαν της μεταφράσεως των Ο΄", σσ. 449-455.
Μία σειρά από αξιόλογα ξενόγλωσσα άρθρα της ίδιας συναδέλφου έχουν αναρτηθεί στο UPSpace του Παν/μίου της Pretoria (Ν. Αφρική):

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

Έκθεση για τη ρωμαϊκή οικία και την οικιακή ζωή

Από το ιστολόγιο rogueclassicism του D. Meadows πληροφορούμαστε ότι στη Ραβέννα (αίθουσα Complesso di San Nicolo) λειτουργεί μέχρι και τον Οκτώβριο 2008 έκθεση με τον τίτλο "Otium: L' arte di vivere nelle domus romane di eta' imperiale". Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα τέχνης και οικιακά αντικείμενα της ρωμαϊκής περιόδου, που επιτρέπουν στον επισκέπτη να γνωρίσει κάποιες από τις πτυχές της καθημερινής ζωής στη ρωμαϊκή οικία και κυρίως εκείνες που αφορούν στην απόλαυση και στη ραστώνη. Τα εκθέματα είναι οργανωμένα σε διάφορες θεματικές ενότητες, όπως φιλοξενία, θέρμες, ενασχόληση με τη φιλοσοφία, γυναίκες και κόσμος των γραμμάτων, περιστύλιο, άτριο, κήπος κτλ.

Για να βρεθείτε στη σελίδα της έκθεσης, πατήστε εδώ.
Για να διαβάσετε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο της International Herald Tribune (11/9/2008) σχετικά με την έκθεση και τη ζωή στη ρωμαϊκή οικία, πατήστε εδώ.

Διεθνή συνέδρια EABS, SBL, SNTS

Ανακοινώθηκαν από τις Βιβλικές Εταιρείες EABS (European Association of Biblical Studies), SBL (Society of Biblical Literature) και SNTS (Studiorum Novi Testamenti Societas), οι ημερομηνίες και οι τόποι, όπου θα διεξαχθούν τα διεθνή συνέδρια, που θα διοργανώσουν κατά το έτος 2009.

EABS
26-29 Ιουλίου, Παν/μιο του Lincoln, UK. Το συνέδριο θα διοργανωθεί από κοινού με την Society for Old Testament Study και την Oudtestamentische Werkgemeenschap.

SBL
30 Ιουνίου -4 Ιουλίου, Pontifical Gregorian University, Pontifical Biblical Institute, Ρώμη, Ιταλία.

SNTS
4 -8 Αυγούστου, Βιέννη, Αυστρία.

Κατάλογος νέων εκδόσεων Siebeck - Mohr (Ιούν. - Σεπτ. 2008)


Στο διαδίκτυο υπάρχει αναρτημένο το δεύτερο τεύχος του Mohr Kurier με όλες τις νέες κυκλοφορίες του εκδοτικού οίκου για το διάστημα Ιούν. - Σεπτ. 2008.

Για να τον κατεβάσετε ή να τον διαβάσετε, πατήστε εδώ.

Άρθρα στο τεύχος 5 (2008) του JGRChrJ

Στο τεύχος 5 (2008) του περιοδικού Journal of Greco-Roman Christianity and Judaism, το οποίο για περιορισμένο χρονικό διάστημα παρέχει ελεύθερη ηλεκτρονική πρόσβαση στο άρθρα του τεύχους του τρέχοντος έτους, δημοσιεύονται τα εξής άρθρα βιβλικού ενδιαφέρουντος (κτυπὠντας με το ποντίκι επάνω στους τίτλους θα βρεθείτε στο κείμενο του εκάστοτε άρθρου):

Αποχαιρετιστήρια διάλεξη του Gerd Theißen


Στις 4 Ιουλίου 2008 ο διεθνούς φήμης καθηγητής της Κ.Δ. στο Παν/μιο της Heidelberg, Gerd Theißen έδωσε την αποχαιρετιστήρια διάλεξή του με θέμα "Protestantische Existenz heute". Aνάμεσα σε άλλα ο καθ. G. Theißen αναφέρθηκε και στον "προτεσταντικό τρόπο κατανόησης της Βίβλου σήμερα και το νέο προτεσταντικό τετραπλό νόημα της Γραφής" και παρουσίασε τις νέες τάσεις που κυριαρχούν σήμερα στο προτεσταντικό κόσμο όσον αφορά τη βιβλική ερμηνεία.

Για να διαβάσετε την ομιλία του, πατήστε εδώ.

Συνέδριο για το ρόλο του ανδρικού και γυναικείου φύλου στις θρησκείες της Μεσογείου

Το Institutum Judaicum του Παν/μιου της Τυβίγγης διοργανώνει διεθνές συνέδριο με τον τίτλο "«Male And Female He Created Them». Masculine and Feminine in the Mediterranean Religions and Their Influence on Matrimonial Religious Law". Το συνέδριο θα λάβει χώρα στη Θεολογική Σχολή (Theologicum) του Παν/μιου από 16.09 έως 18.09.2008. Ανάμεσα στα θέματα θα διαβαστούν και δύο εισηγήσεις βιβλικού ενδιαφέροντος:
  • Anders Klostergaard Petersen (Aarhus)
    Gender Construction in the New Testament Tradition
  • Adiel Schremer (Tel Aviv)
    ‘A Woman is Purchased ... a Woman is Sanctified’: The Shifting Status of Women in Marriage in Early Rabbinic Culture

Για να διαβάσετε το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου, πατήστε εδώ.

Αφιέρωμα στον Gerhard von Rad

Το τεύχος 62:3 (2008) του περιοδικού Ιnterpretation έχει ως θέμα του τον Gerhard von Rad, έναν από τους μεγαλύτερους, όπως είναι γνωστό, παλαιοδιαθηκολόγους του 20ου αι. Στα άρθρα του αφιερώματος παρουσιάζεται ο von Rad όχι μόνον ως μεγάλος θεολόγος αλλά και ως εκκλησιαστικός άνδρας.

Άρθρα σε αυτό το τεύχος-αφιέρωμα:

- Manfred Oeming, Gerhard von Rad as a Theologian of the Church
- Bernard Levinson, Reading the Bible in Nazi Germany: Gerhard von Rad's Attempt to Reclaim the Old Testament for the Church
- Andreas Schuele, Theology as Witness: Gerhard von Rad's Contribution to the Study of the Old Testament Theology
- Konrad Schmid, Abraham's Sacrifice: Gerhard von Rad's Interpretation of Genesis 22
- Martin Hauger, On the Significance of Preaching in the Theology and Work of Gerhard von Rad

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

Πρακτικά Συνεδρίου για το Ευαγγέλιο του Ιούδα

Από τον εκδοτικό οίκο Brill θα κυκλοφορήσουν προσεχώς τα πρακτικά του συνεδρίου που έγινε στο Παρίσι (Πανεπιστήμιο Σορβόννης) το 2006 (Οκτ. 27-28) για το λεγόμενο Ευαγγέλιο του Ιούδα και στο οποίο συμμετείχαν ειδικοί από Αμερική και Ευρώπη. Στις εισηγήσεις, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, συζητήθηκαν φιλολογικά, ιστορικά και θεολογικά ζητήματα, καθώς και θέματα πηγών του γνωστικού αυτού ευαγγελίου. Εκτός από το ερώτημα για το πώς παρουσιάζεται ο Ιούδας σε αυτό το κείμενο, το ευαγγέλιο του Ιούδα δίνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για γνωστικές ομάδες μέσα στον αρχαίο Χριστιανισμό και τον τρόπο που κατανοούσαν τη σχέση τους με την Εκκλησία.
Madeleine Scopello (εκδ.), The Gospel of Judas in Context Proceedings of the First International Conference on the Gospel of Judas Paris, Sorbonne, October 27th-28th, 2006, (Nag Hammadi Series, 62), Brill 2008
ISBN: 978 90 04 16721 6
99€

Τα περιεχόμενα του βιβλίου:
Madeleine Scopello, Introduction
Textual and Literary Issues
  • Nathalie Bosson, L’Évangile de Judas. Notes linguistiques et stylistiques
  • Jean-Pierre Mahé, Mise en scène et effets dramatiques dans l’Évangile de Judas
  • Stephen Emmel, The Presuppositions and the Purpose of the Gospel of Judas
  • Marvin Meyer, Interpreting Judas: Ten Passages in the Gospel of Judas
Sources and Influences
  • James M. Robinson, The Sources of the Gospel of Judas
  • Glenn Most, The Judas of the Gospels and the Gospel of Judas
  • Christian-B. Amphoux, Judas et les frères de Jésus
  • Bernard Pouderon, Judas, l’homme double. Recherches sur les archétypes du disciple qui trahit Jésus dans l’Évangile de Judas
  • Cécile Dogniez, Les trente pièces d’argent de Judas
Judas: Traditions and History
  • Majella Franzmann, Judas as an Abraham Figure in the Gospel of Judas
  • Madeleine Scopello, Traditions angélologiques et mystique juive dans l’Évangile de Judas
  • Simon C. Mimouni, La figure de Judas et les origines du christianisme : entre tradition et histoire. Quelques remarques et réflexions
  • Francisco García Bazán, The Gnostic Gospels and the Gospel of Judas
  • Jean-Daniel Dubois, L’Évangile de Judas et la tradition basilidienne
Judas: Hero or Villain?
  • Einar Thomassen, Is Judas really the Hero of the Gospel of Judas?
  • Louis Painchaud, Aspects polémiques de l’Évangile de Judas
  • John D. Turner, The Place of the Gospel of Judas in Sethian Tradition
  • April Deconick, The Mystery of Betrayal. What does the Gospel of Judas Really Say?
Thematical Approaches
  • José Montserrat-Torrents, La cosmologie de l’Évangile de Judas
  • Ezio Albrile, Shining like a Star Man Iranian Elements in the Gospel of Judas
  • Seonyoung Kim, The Gospel of Judas and the Stars
  • Patricio de Navascués, Liturgy, Eschatology and Arithmology in the Gospel of Judas
  • Anna Van den kerchove, La maison, l’autel et les sacrifices : quelques remarques sur la polémique dans l’Évangile de Judas
  • Fernando Bermejo Rubio, L’ambiguïté du rire dans l’Évangile de Judas : les limites d’une Umwertung gnostique
Bibliography
Indexes

Το νέο τεύχος του ZNW (99:2, 2008)


Στο νέο τεύχος του ZNW δημοσιεύονται τα εξής άρθρα:


Anni Hentschel, "Beobachtungen zur Textüberlieferung der Paralipomena Jeremiou (Langversion)", 149-166


Maren Bohlen, "Die Einlasssprüche in der Reich-Gottes-Verkündigung Jesu", 167-184


Stephen Hultgren, "The Apostolic Church's Influence on the Order of Sayings in the Double Tradition. Part I: From John the Baptist to the Mission Discourse; and the Rest of MatthewGod's Execution of His Condemned Apostles", 185-212


Christopher M. Hays, "Marcion vs. Luke: A Response to the Plädoyer of Matthias Klinghardt", 213-232


Christos Karakolis, " »Alle schlugen Sosthenes, Gallio aber kümmerte sich nicht darum« (Apg 18,17)", 233-246


David Hellholm, "Moses as διάκoνoς of the παλαιά διαθήκη –Paul as διάκoνoς of the καινή διαθήκη", 247-289


Dieter Zeller, "Unsterblichkeit des Leibes bei den Griechen?", 290-293

H Αποκάλυψη του Γαβριήλ στο νέο τεύχος του BAR


Στο τεύχος του Biblical Archaeology Review Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2008 δημοσιεύεται για πρώτη φορά η αγγλική μετάφραση του αινιγματικού κειμένου της λεγόμενης "Αποκάλυψης του Γαβριήλ". Το κείμενο αυτό έκανε γνωστό στην επιστημονική κοινότητα ο Israel Knohl, του Παν/μίου της Ιερουσαλήμ πριν λίγους μήνες. Ο καθ. Knohl παρουσίασε στη συνέχεια το κείμενο σε συνέδριο του Israel Museum τον Ιούλιο και στο συνέδριο της EABS στη Λισαβώνα τον Αύγουστο. Η ανακάλυψή του προκάλεσε αίσθηση στην επιστημονική κοινότητα, καθώς σύμφωνα με την ανάγνωση του Knohl το κείμενο, που χρονολογείται στον πρώτο αιώνα π.Χ., αναφέρεται σε έναν Μεσσία, ο οποίος θα αναστηθεί σε τρεις μέρες. Ο Knohl συμπεραίνει λοιπόν ότι η ιδέα της ανάστασης του Μεσσία ήταν μία ήδη εδραιωμένη πεποίθηση στην ιουδαϊκή παράδοση κατά την εποχή του Ιησού και της πρώτης Εκκλησίας.

Για να βρεθείτε στη σχετική σελίδα του BAR πατήστε εδώ.

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Νέο τεύχος του Journal of Hebrew Scriptures

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος [8 (2008)] του περιοδικού Journal of Hebrew Scriptures με μία σειρά από άρθρα παλαιοδιαθηκικού κυρίως ενδιαφέροντος. Τα άρθρα αυτά είναι προσβάσιμα σε ηλεκτρονική μορφή (pdf). Πατώντας στους τίτλους τους, που δίνονται στη συνέχεια, μπορείτε να βρεθείτε στις σχετικές σελίδες.

Elie Assis, The Temple in the Book of Haggai

Michael Avioz, Saul as a Just Judge in Josephus' Antiquities of the Jews

Moshe Kline, "The Editor was Nodding" A Reading of Leviticus 19. In Memory of Maria Douglas

Jonathan Jacobs, Characterizing Esther form the Outset: The Contribution of the Story of Esther 2:1-10

Thomas Römer, Moses Outside the Torah and the Construction of a Diaspora Identity

Herb Basser, Did Rashi Notice a Janus Parallelism in Ezek 30:37?

Silvio Sergio Scatolini Apóstolo, Imagining Ezekiel

David P. Wright, Deciphering a Definition: The Syntagmatic Structural Analysis of Ritual in the Hebrew Bible

Rüdiger Schmitt, The Problem of Magic and Monotheism in the Book of Leviticus

Saul M. Olyan, Mary Douglas’s Holiness/Wholeness Paradigm: Its Potential for Insight and its Limitations

Alfred Marx, The Relationship between the Sacrificial Laws and the Other Laws in Leviticus 19

Ronald Hendel, Mary Douglas and Anthropological Modernism

Ronald Hendel and Saul M. Olyan, Beyond Purity and Danger: Mary Douglas and The Hebrew Bible

Aron Pinker, The Doings of the Wicked in Qohelet 8:10

Yael Shemesh, The Elisha Stories as Saint’s Legends

Yael Shemesh, Elisha and The Miraculous Jug of Oil (2 Kgs 4:1-7)

John A. Cook, The Vav-Prefixed Verb Forms in Elementary Hebrew Grammar

Raz Kletter, The Friends of Antiquities (in Heb. נאמני עתיקות): The Story of an Israeli Volunteer Group and Comparative Remarks

David E. S. Stein, The Noun איש (’îš) in Biblical Hebrew: A Term of Affiliation

Άρθρα βιβλικού ενδιαφέροντος στο νέο τεύχος του Orthodoxes Forum 22 (2008)

Στο νέο τεύχος του Orthodoxes Forum 22:1 (2008), το οποίο είναι αφιερωμένο στη μορφή του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου δημοσιεύονται τα εξής άρθρα βιβλικού ενδιαφέροντος:

Belezos, Konstantinos, "Johannes Chrysostomos als Exeget", σσ. 43-51


Nikolakopoulos, Konstantinos, "Johannes Chrysostomos als pastoraler Schriftausleger", σσ. 53-60


Tsalampouni, Aikaterini, "Typologische und allegorische Schriftauslegung bei den ostkirchlichen Vätern und Schriftstellern am Beispiel von Exodus", σσ. 61-72

Νέος "Δρόμος των Προσκυνητών" στο Ισραήλ

Το Ισραήλ σχεδιάζει τη δημιουργία ενός νέου "Δρόμου των Προσκυνητών", που θα ξεκινά από την Ιερουσαλήμ και θα καταλήγει στη Νεκρά Θάλασσα. Στην πορεία αυτού του δρόμου σχεδιάζεται να περιληφθούν η τοποθεσία, όπου κατά την παράδοση διαδραματίστηκε η ιστορία του Καλού Σαμαρείτη, τα σπήλαια του Κουμράν, όπου βρέθηκαν τα χειρόγραφα της Νεκράς Θαλάσσης και το Qasr al-Yahud, η τοποθεσία στη Δ. όχθη του Ιορδάνη, όπου πιστεύεται ότι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής βάπτισε τον Ιησού.
Πηγή: BAR, Haaretz

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Colloquium για τον ιστορικό Ιησού με Joseph Ratzinger και Martin Hengel

Aπό το ιστολόγιο του Antonio Lombatti πληροφορούμαστε ότι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Castel Gandolfo έλαβε χώρα μία συνάντηση βιβλικών επιστημόνων, την οποία οργάνωσε ο Stephan Horn, βοηθός του νυν πάπα Ρώμης κατά τα χρόνια της θητείας του στο παν/μιο του Regensburg. Στη συνάντηση συμμετείχαν περί τους 40 επιστήμονες. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο γνωστός καινοδιακολόγος Martin Hengel κι επίσης οι Christoph Schönborn, Hans-Jochen Jaschke και Peter Stuhlmacher. Το θέμα της συνάντησης ήταν η σχέση του Ιησού των ευαγγελίων με τον Ιησού της ιστορίας. Στη διάρκεια της συνάντησης ο πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ (κατά κόσμον Joseph Ratzinger) παρουσίασε το δεύτερο μέρος του βιβλίου του για τον Ιησού, το οποίο ασχολείται με τις ευαγγελικές αφηγήσεις του Πάθους. Τα πρακτικά θα δημοσιευθούν κατά το επόμενο έτος από την Libreria Editrice Vaticana.
Για το σχετικό ιταλικό άρθρο πατήστε εδώ.

Σεμινάριο Ορθοδόξου Ερμηνευτικής Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ. (νέο πρόγραμμα)

Στη σελίδα του Σεμιναρίου Ορθοδόξου Ερμηνευτικής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας αναρτήθηκε το πρόγραμμα για το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009. Το Σεμινάριο συνιστά, όπως είναι γνωστό, μία σειρά επιστημονικών συναντήσεων με θέμα τους την ερμηνεία της Αγίας Γραφής σύμφωνα με την ορθόδοξη ερμηνευτική παράδοση αξιοποιώντας ταυτόχρονα τα πορίσματα των σύγχρονων παγκόσμιων τάσεων στο χώρο της βιβλικής ερμηνευτικής. Απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Το θέμα της νέας χρονιάς είναι "Η συμβολή των επί μέρους κλάδων της Βιβλικής Ερμηνευτικής στην ερμηνεία της Αγίας Γραφής" και σύμφωνα με το πρόγραμμα θα διαβαστούν εισηγήσεις σχετικές με τις εξής θεματικές ενότητες:
  • Σχέσεις Παλαιάς και Καινής Διαθήκης

  • Η συμβολή της Πατερικής Γραμματείας στην Ερμηνεία της Αγίας Γραφής

  • Η συμβολή των συγχρόνων ερμηνευτικών μεθόδων στην Ερμηνεία της Αγίας Γραφής

  • Η Παλαιά/Καινή Διαθήκη και η γραμματεία της εποχής της.

  • Η συμβολή της Ιστορίας Χρόνων στην Ερμηνεία της Αγίας Γραφής

  • Θρησκευτικά ρεύματα της εποχής της Καινής Διαθήκης

Για να βρεθείτε στο πρόγραμμα της φετινής χρονιάς (ημερομηνίες συναντήσεων και ο γενικός προγραμματισμός της φετινής χρονιάς), πατήστε εδώ.

Ανάγνωση και γραφή στην εποχή του Ιησού



Από το ιστολόγιο του Antonio Lombatti πληροφορούμαστε τη δημοσίευση άρθρου από το BAR 2003 σχετικού με την ανάγνωση και γραφή στην εποχή του Ιησού.



Για να κατεβάσετε το αρχείο pdf πρέπει να πατήσετε εδώ.

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Νέα βιβλία από τον εκδοτικό οίκο Peeters

Τρία νέα βιβλία βιβλικού ενδιαφέροντος κυκλοφόρησαν από τον εκδοτικό οίκο Peeters:

K.P. Donfried (ed.),
1 Timothy reconsidered (Colloquium Oecumenicum Paulinum 18), Peeters 2008
46 ευρώ
ISBN 978-90-429-2091-0
(Πρόκειται για μια σειρά εισηγήσεων που διαβάστηκαν κατά τη 19η συνάντηση Colloquium Oecumenicum Paulinum στο Αββαείο του αποστ. Παύλου στη Ρώμη το Σεπτέμβριο του 2006)
Για τα περιεχόμενα του τόμου πατήστε εδώ.

J. Verheyden - G. Van Belle - J.G. van der Watt (eds.),
Miracles and Imagery in Luke and John. Festschrift Urlich Busse (Bibliotheca Ephemeridum Theologicarum Lovaniensum 218), Peeters 2008
78 ευρώ
ISBN: 978-90-429-2115-3
Για τα περιεχόμενα του τόμου πατήστε εδώ.

R. Bieringer - E. Nathan - D. Kurek-Chomycz,
2 Corinthians: A Bibliography (Biblical Tools and Studies 5), Peeters 2008
78 ευρώ
ISBN: 978-90-429-2000-2
(Οι συγγραφείς επιθυμούν να καλύψουν τη βιβλιογραφία μέχρι το 2007 και παρουσιάζουν ένα κατάλογο περίπου 1900 περίπου βιβλίων και άρθρων σχετικών με την επιστολή)
Για τα περιεχόμενα του τόμου πατήστε εδώ.

Ένα νέο βιβλίο για την ιστορία του βιβλίου

Στη σειρά Library on Display η Biblioteca Medicea Laurenziana εξέδωσε ένα νέο μικρό τόμο με τον τίτλο:

The Library on Display. The Shape of the Book: From Roll to Codex(3rd century BC-19th century AD). Mandragora editions, 2008
ISBN isbn 978-88-7461-116-4
96 σελίδες, 64 έγχρωμες φωτογραφίες
14,00€

Εκδότης είναι ο F. Arduini, δ/ντής της Biblioteca Medicea Laurenziana και το έργο συνοδεύεται από μία αξιόλογη μελέτη για την ιστορία του βιβλίου του G. Cavallo, καθηγητή της Ελληνικής Παλαιογραφίας στο Παν/μιο της Ρώμης.

Περιεχόμενα βιβλίου:
  • Τable of contents

  • Preface, by F. Arduini

  • On rolls, codices and other aspects of ancient and medieval written culture by G. Cavallo

  • The papyrus collection (Entries 1–20)

  • The manuscript collection (Entries 21–40)

  • Bibliographical references

  • Index of papyri and manuscripts

Χρονολόγιο αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων (Loeb)


Στη σελίδα της Loeb Classical Library δημοσιεύεται χρονολόγιο των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων με links στα περιεχόμενα των αντίστοιχων τόμων της σειράς LCL. Αν και ο κατάλογος των συγγραφέων δεν είναι πλήρης, είναι ωστόσο αρκετά χρήσιμος.
Για να βρεθείτε στη σχετική σελίδα, πατήστε εδώ.

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2008

Βίντεο για το τμήμα του αρχαίου τείχους της Ιερουσαλήμ

Από την ιστοσελίδα του Antonio Lombatti πληροφορούμαστε για το βίντεο-ρεπορτάζ στο infolive.tv σχετικά με τη νέα ενδιαφέρουσα ανακάλυψη τμήματος των αρχαίων τειχών της Ιερουσαλήμ (βλ. παλαιότερη δική μας ανάρτηση).
Για να βρεθείτε στο βίντεο, πατήστε εδώ.

Τεύχος Οκτωβρίου 2008 του Currents in Biblical Research

Στο τεύχος Οκτωβρίου 2008 (7:1) δημοσιεύονται τα εξής άρθρα:

Thomas H. Olbricht,
Rhetorical Criticism in Biblical Commentaries
σσ. 11-36

David Lincicum
Paul's Engagement with Deuteronomy: Snapshots and Signposts
σσ. 37-67

John C. Poirier
Statistical Studies of the Verbal Agreements and their Impact on the Synoptic Problem
σσ. 68-123

Jonathan Ben-Dov and Stéphane Saulnier
Qumran Calendars: A Survey of Scholarship 1980—2007
σσ. 124-168