Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Η σύζυγος του Ιησού και πάλι / Jesus' wife again

Το απόσπασμα απόκρυφου κειμένου που κάνει λόγο πιθανόν για τη σύζυγο του Ιησού εξακολουθεί να απασχολεί την ακαδημαϊκή κοινότητα και να αποτελεί και σήμερα θέμα σε πολλά ιστολόγια.
Ήδη στο youtube υπάρχει σύντομο video, όπου η Karen King παρουσιάζει το νέο εύρημα και θέτει διάφορα ερωτήματα για αυτό ("Jesus said to them, my wife"). Yπάρχει επίσης το δημοσίευμα του Harvard Divinity School κι ένα σύντομο άρθρο στην ιστοσελίδα του Biblical Archaeology.
O Jim Davila (PaleoJudaica) σε δύο αναρτήσεις του χθες και σήμερα συγκεντρώνει τις σημαντικότερες δημοσιεύσεις για το θέμα και εκφράζει τις αμφιβολίες του για τη γνησιότητα του ευρήματος (πατήστε εδώ κι εδώ). 
Tους δικούς τους ενδοιασμούς για το θέμα διατυπώνουν οι Mark Goodacre (The Gospel of Jesus' Wife) και Larry Hurtado ("'The Gospel of Jesus' Wife'. Maybe ... Maybe Not").
Tις ίδιες αμφιβολίες περίπου εκφράζει και ένα ελληνικό ιστολόγιο, του Αθανάσιου Μουστάκη (Ο Ιησούς είπε "Η γυναίκα μου"). 
Η ειδική στο γνωστικισμό April DeConick σε τρεις αναρτήσεις της για το θέμα υποστηρίζει ότι το κείμενο προέρχεται από βαλεντινιανούς κύκλους και συνδέεται με την παράδοση που γνωρίζει ο συγγραφέας του γνωστικού ευαγγελίου του Φιλίππου καθώς και με το ευαγγέλιο του Θωμά (παρ. 101 και 114). Αντικατοπτρίζει εκείνη τη γραμμή της γνωστικής παράδοσης, όπου ο γάμος συμβολίζει το γάμο των Αιώνων Ιησού και Σοφία. Τέλος προτείνει μία κάπως διαφορετική ανάγνωση του κειμένου, την οποία παραθέτω: "...my mother gave me li[fe...] The disciples said to Jesus [...] deny. Mary is worthy of it [...] Jesus said to them, "My wife [and...] Let men who are wicked [...] I am with her because [...] an image [...]" ("A Reference to Jesus' Wife?", "Gospel of Jesus' Wife" και "Did Jesus Have a Wife?").
Στην ίδια γραμμή κινείται κι Jared Calaway, ο οποίος ωστόσο θεωρεί βέβαιο ότι το απόσπασμα ουσιαστικά επεξεργάζεται το ΕυαγΘωμά 114.
Ο James F. MacGrath, τέλος, έχει επίσης τρεις αναρτήσεις, όπου ουσιαστικά συγκεντρώνει τα σημαντικότερα δημοσιεύματα που αναρτήθηκαν για αυτό το θέμα στο διαδίκτυο ("Coptic Text Mentions Jesus' Wife", "2. Jesus' Wife", "3 Jesus’ Wife (With Fill in the Blank at the End)". 

Δεν υπάρχουν σχόλια: