Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Το όνομα Yoseh στους τάφους του Talpiot / The name Yoseh in the Talpiot tombs

Η ανακάλυψη των τάφων στο Talpiot κι η σύνδεσή τους με την οικογένεια του Ιησού εξακολουθεί να απασχολεί την επιστημονική κοινότητα. Ο Eldad Keynan (Bar Ilan), επανέρχεται στο θέμα και συζητά σε ένα σύντομο άρθρο του στην ιστοσελίδα The Bible and Interpetation το όνομα Yoseh το οποίο σύμφωνα με τη συνοπτική παράδοση ήταν ένας από τους αδελφούς του Ιησού. Ο Keynan υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει να ταυτιστεί με το ιδιαίτερα διαδεδομένο Yosey κι ότι ήταν ένα σπάνιο όνομα της εποχής του Ιησού. Σκοπός του είναι να καταρρίψει το γενικότερο επιχείρημα ότι τα ονόματα που απαντούν στα οστεοφυλάκια του Talpiot είναι συνηθισμένα εβραϊκά ονόματα εκείνης της εποχής κι ότι ο συνδυασμός τους στο Talpiot δε μπορεί να αποτελέσει απόδειξη ότι πρόκειται για την οικογένεια του Ιησού.

Eldad Keynan,"Yoseh/Yosey – Heavyweight Names at Talpiot

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Ο Νώε στις ραββινικές πηγές / Noah in rabbinic sources

Ο Rabbi Aaron Alexander ανάρτησε χθες στην ηλεκτρονική έκδοση του Huffington Post ένα σύντομο κι ενδιαφέρον άρθρο για το πρόσωπο του Νώε και το πρόβλημα που απασχόλησε τους ραββίνους της αρχαιότητας, εάν ήταν πραγματικά δίκαιος.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ:

Πρόσφατες ανακαλύψεις στη Βηθσαϊδά / Recent discoveries in Bethsaida

Στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Popular Archaeology έχει αναρτηθεί ένα ενδιαφέρον άρθρο για τα πρόσφατα ευρήματα από την αρχαία πόλη της Βηθσαϊδά, πατρίδας των Πέτρου, Ανδρέα και Φιλίππου: τμήμα ενός δρόμου αυτής της εποχής, τμήματα κτιρίων και του τείχους με ίχνη της καταστροφής του 732 π.Χ., ένας ναός της ρωμαϊκής εποχής κι ένα κελάρι με πιθάρια για τη φύλαξη του κρασιού. Για να διαβάσετε το πλήρες άρθρο, επιλέξτε τον παρακάτω τίτλο:

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Δύο νέα άρθρα στο JHS / Two new articles on JHS

Στην ιστοσελίδα του τρέχοντος τεύχους του περιοδικού Journal of Hebrew Scriptures 12 (2012) έχουν αναρτηθεί δύο νέα άρθρα:

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Ένα νέο ένθετο / A new newspaper section

Στην εφημερίδα ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ εγκαινιάζεται από σήμερα ένα ένθετο με τον τίτλο "Θρησκευτικά Αναγνώσματα", το οποίο θα κυκλοφορεί κάθε Κυριακή μαζί με την εφημερίδα. Το πρώτο τεύχος είναι αφιερωμένο στον Απόστολο Παύλο κι έχει τα εξής περιεχόμενα:

8-11. TO ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ Πώς ο φανατικός Φαρισαίος, τρομοκράτης, διώκτης και εξολοθρευτής των Χριστιανών έγινε ένθερμος κήρυκας και αφοσιωμένος υπηρέτης τον Χριστού. 
 ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗ

12-27. ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ (ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΦΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ) Η μεταστροφή του απηνούς διώκτη του Χριστιανισμού σε θεμελιωτή της Εκκλησίας. Οι αποστολικές περιοδείες σε Ασία και Ευρώπη. Το πέρασμα από Φιλίππους, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Αθήνα, Κόρινθο και Κρήτη. Το ναυάγιο. Η φυλάκισή του, η δίκη και το μαρτύριό του στη Ρώμη.
 ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ I. ΜΠΕΛΕΖΟΥ

28-41. Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (51 μ.Χ.) Η έλευση του Αποστόλου στην υπό ρωμαϊκή κυριαρχία πολυθεϊστική πόλη. Το κήρυγμά του προς τους Ιουδαίους και τους φιλοσόφους. Η ομιλία του στον Άρειο Πάγο. Ο «Άγνωστος Θεός» και η διδασκαλία της Αλήθειας στο πρόσωπο τον Ιησού Χριστού.
 ΤΟΥ π. ΓΕΩΡΓΙΟΥ Δ. ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ

28-41. Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (51 μ.Χ.) Η έλευση του Αποστόλου στην υπό ρωμαϊκή κυριαρχία πολυθεϊστική πόλη. Το κήρυγμά του προς τους Ιουδαίους και τους φιλοσόφους. Η ομιλία του στον Άρειο Πάγο. Ο «Άγνωστος Θεός» και η διδασκαλία της Αλήθειας στο πρόσωπο τον Ιησού Χριστού.
 ΤΟΥ π. ΓΕΩΡΓΙΟΥ Δ. ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ

42-47. ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ (ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ) 48-57. Η ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΟΙ ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ Η δεκαοκτάμηνη παραμονή του Παύλου στην Κόρινθο και η σημασία του Corpus Paulinum. Ενότητα της Εκκλησίας χωρίς διαιρέσεις. Ισότιμη συμμετοχή των γυναικών. Μετάνοια, αγάπη, ταπεινότητα. Η Ανάσταση, οριστική νίκη επί τον θανάτου.
 ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ I. ΜΠΕΛΕΖΟΥ

58-77. ΧΑΡΑΣΣΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΟΔΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ: Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ Η πορεία του Παύλου μέσα σε έναν εχθρικό ρωμαϊκό κόσμο. Η αναζήτηση σημείου επαφής με τους εθνικούς. Η γνώση της ελληνικής γλώσσας. Το μήνυμά τον για ένα χριστιανικό τρόπο ζωής που προέκρινε την αγάπη, την ελπίδα και την πίστη.
 ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΦΑΣΣΑ

78-95. Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ Η θεωρία τον Γερμανού επιστήμονα Heinz Warnecke εισάγει νέα δεδομένα τα οποία ταυτίζουν τη Μελίτη των Πράξεων με την Κεφαλληνία. Η εκδοχή για το κροατικό νησί Μλιέτ και οι μεγάλες ομοιότητες της Μελίτης με το ελληνικό νησί του Ιονίου.
 ΤΟΥ π. ΓΕΩΡΓΙΟΥ Δ. ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ

(Πηγή: το ιστολόγιο του συναδέλφου Μόσχου Γκουτζιούδη, "Θεολογικά Δρώμενα")

Ένα νέο άρθρο του καθ. Μ. Κωνσταντίνου / A new article of Prof. M. Konstantinou

Το τρέχον τεύχος του περιοδικού International Journal for the Study of the Christian Church 12:2 (2012) φιλοξενεί κείμενα που διαβάστηκαν στην Consultation on "Church and Nation in Orthodox Ecclesiology". Μεταξύ των άλλων κειμένων δημοσιεύεται το άρθρο του καθηγητή της Π.Δ. στο ΑΠΘ κ. Μιλτιάδη Κωνσταντίνου, το οποίο πραγματεύεται το θέμα της μετάφρασης:

Μ. Κonstantinou, "Bible Translation and national identity: the Greek case", 176-186
H μετάφραση της Αγίας Γραφής στη δημοτική υπήρξε πάντοτε ένα ιδιαίτερα περίπλοκο ζήτημα, διότι, εκτός από τις γενικές θεολογικές παραμέτρους, δημιουργούνται και διάφορα άλλα ζητήματα που προκύπτουν από τις ιστορικές και πολιτισμικές συνθήκες, οι οποίες διαμόρφωσαν την αυτοσυνειδησία της Ορθοδοξίας στην Ελλάδα. Στο άρθρο εξετάζεται η επίδραση που είχε η μετάφραση της Γραφής στη διαμόρφωση της ελληνικής ιστορικής ταυτότητας, κάτι το οποίο φέρνει στο φως ένα σημαντικό ζήτημα: η ελληνική Ορθοδοξία αντιμετωπίζει ένα δίλημμα σχεδόν τόσο τραγικό όσο εκείνο που αντιμετώπιζε ο Ιουδαϊσμός του 1ου αι. μ.Χ. Είτε θα ανοιχθεί προς τον κόσμο αξιοποιώντας τη δυναμική της που προκύπτει από την πίστη της, την παράδοσή της και τη Γραφή είτε κλεισθεί στον εαυτό της σε μια εναγώνια προσπάθεια αυτοπροστασίας.