Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

BABELAO 1 (2013)

Ένα νέο περιοδικό έκανε την εμφάνιση του στο διαδίκτυο. Πρόκειται για το ηλεκτρονικό περιοδικό ελεύθερης πρόσβασης του Centre d'études orientales - Institut Orientaliste de Louvain, CIOL, ΒABELAO. Ήδη αναρτήθηκε το περιεχόμενο του πρώτου τεύχους:


Η βάση της 6ης ρωμαϊκής λεγεώνας στη Γαλιλαία / The base of the 6th Roman legion in Galilee

Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Haaretz αναρτήθηκε η ενδιαφέρουσα είδηση του εντοπισμού της βάσης της 6ης ρωμαϊκής λεγεώνας (Legio Sexta Ferrata) η οποία μαζί με την 10η (με έδρα την Ιερουσαλήμ) έλεγχαν την περιοχή της Παλαιστίνης στο διάστημα 120-300 μ.Χ. Τα ερείπια της στρατιωτικής βάσης εντοπίστηκαν στην περιοχή της Megiddo, η οποία είναι πλούσια σε αρχαιολογικά ευρήματα (μεταξύ των οποίων κι ο αρχαιότερος ευκτήριος χριστιανικός οίκος). Ο εντοπισμός της βάσης έγινε με τη βοήθεια φωτογραφιών από δορυφόρο και στις ανασκαφές που έγιναν από την Αρχαιολογική Υπηρεσία του Ισραήλ συμμετείχαν φοιτητές από διάφορα μέρη του κόσμου. 
Οι διαστάσεις της τετράγωνης περιβολής του στρατοπέδου ήταν 250 μ. x 250 μ. Μεταξύ των ευρημάτων συγκαταλέγονται νομίσματα, πλίνθοι, η βάση ενός τοίχου, η τάφρος που περιέβαλε το στρατόπεδο, πλίνθος με τη σφραγίδα της λεγεώνας, τμήμα του αποχετευτικού συστήματος κ.ά.  Ο Yotam Tepper, επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής, συνδέει μάλιστα τον αρχαίο ευκτήριο οίκο με την παρουσία της λεγεώνας στην περιοχή και υποστηρίζει ότι πιθανόν στα μέλη της αρχαίας αυτής κοινότητας ανήκαν και στρατιωτικοί. 
Τα παραπάνω αποτελούν περίληψη της δημοσίευσης της εφημερίδας, η οποία όμως είναι προσβάσιμη μόνο σε συνδρομητές.

Η ιουδαϊκή κοινότητα της Ελεφαντίνης / The Jewish community of Elephantine

Διαβάστε (ζητώ συγνώμη για την καθυστέρηση της ανάρτησης) ένα ενδιαφέρον άρθρο για την ιουδαϊκή κοινότητα της Ελεφαντίνης στην ηλεκτρονική έκδοση της Τhe Jerusalem Post: 

Ένα νέο άρθρο στο τρέχον τεύχος του HTS / A new article in the current issue of HTS

Στην ιστοσελίδα του τρέχοντος τεύχος του Hervomde teologiese studies 69:1 (2013) έχει αναρτηθεί ένα νέο άρθρο βιβλικού ενδιαφέροντος:

Ernest van Eck, "Mission, identity and ethics in Mark: Jesus, the patron for outsiders"

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Το περιοδικό Textus στο διαδίκτυο / The journal Textus online

Το Bible Project του Εβραϊκού Πανεπιστημίου έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο ψηφιοποιημένα τα παλαιότερα τεύχη του περιοδικού (1-22):


Επιπλέον, διαθέσιμο σε μορφή pdf είναι και το πρώτο άρθρο από το τρέχον τεύχος του περιοδικού:

Kristin De Troyer, "Reconstructing the Older Hebrew Text of the Bookof Joshua: An Analysis of Joshua 10," Textus 26 (2013): 1-33

Νέα κείμενα από την Οξύρυγχο / New texts from Oxyrhynchus

Στο ιστολόγιό του ο Larry Hurtado έχει αναρτήσει ένα σύντομο κείμενο σχετικά με νέα κείμενα σε παπύρους της Οξυρύγχου (δημοσιεύονται στους τόμους 76 και 77) τα οποία σχετίζονται με τον αρχέγονο Χριστιανισμό: έναν εξορκισμό και λόγια που αποδίδονται στον Ιησού (P.Oxy. 76.6272), χριστιανικό φυλακτό (P.Oxy. 76.6273) που περιέχει το Μκ 1, 1-2, ένα σπάραγμα από χειρόγραφο των Ψαλμών (77.5101), που χρονολογείται στο 2ο αι. μ.Χ. και το οποίο σύμφωνα με τον εκδότη του είναι το αρχαιότερο διασωθέν αντίγραφο των Ψαλμών. Ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο χειρόγραφο παρουσιάζει το γεγονός ότι το ιερό τετραγράμματο γράφεται σε αρχαϊκά εβραϊκά (ενώ το υπόλοιπο κείμενο είναι ελληνικό). Σύμφωνα με τον Hurtado το χειρόγραφο προοριζόταν για ιδιωτική χρήση και είναι ιουδαϊκό. 
Για να διαβάσετε το κείμενο του Hurtado πατήστε στον τίτλο "New Oxyrhynchus Manuscripts". Δέστε επίσης τον ανανεωμένο κατάλογο του Hurtado με τους παπύρου της Οξυρύγχου που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για όσους μελετούν τον αρχέγονο Χριστιανισμό πατώντας εδώ. Τέλος, πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει μία δεύτερη ανάρτηση του Hurtado σε συνέχεια της παραπάνω, όπου ο συγγραφέας συζητά πολύ σύντομα το άρθρο του M. Rösel σχετικά με τον τρόπο που αποδιδόταν το όνομα του Θεού στη μασωριτική παράδοση και σε εκείνη των ελληνικών μεταφράσεων: "The Divine Name and Greek Translation"

H χρήση του Δευτερονομίου από τον Παύλο / The use of Deuteronomy by Paul

Στην ιστοσελίδα The Bible and Interpretation έχει αναρτηθεί ένα ενδιαφέρον κείμενο του David Lincιcum σχετικά με τον τρόπο που ο απόστολος Παύλος αξιοποιεί το κείμενο του Δευτερονομίου στις επιστολές του. Ο Lincicum απορρίπτει τη γενικά αποδεκτή θέση της ύπαρξης συλλογών χωρίων (testimonia) τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στο πρωτοχριστιανικό κήρυγμα και δέχεται ότι η γνώση των χωρίων και η χρήση τους οφείλεται στην προηγούμενη λειτουργική τους χρήση στη ζωή της συναγωγής. Ένα δεύτερο ενδιαφέρον σημείο, που υπογραμμίζει, είναι ότι το κάθε βιβλίο κατανοείται κάθε φορά ερμηνευτικά διαφορετικά από αυτόν που το χρησιμοποιεί κι ότι αυτός ο τρόπος κατανόησής του είναι που καθορίζει και τον τρόπο χρήσης του. Αυτό ισχύει και για την περίπτωση του Δευτερονομίου. Η λειτουργική του χρήση εξασφαλίζει το ότι το βιβλίο κι οι ιδέες του είναι γνωστές. Ειδικότερα ο Παύλος διαβάζει το Δευτ ανασκοπικά (α) από τη σκοπιά ενός αποστόλου του Μεσσία προς τα έθνη και (β) ξεκινώντας από τα τελευταία κεφάλαια του βιβλίου, στα οποία γίνεται λόγος για την τιμωρία και την αποκατάσταση στη συνέχεια του Ισραήλ. Επειδή ο Παύλος είναι πεπεισμένος ότι ο λαός του Θεού θα αποτελείται πλέον από εθνικούς και Ιουδαίους, θεωρεί ότι η περιτομή της καρδιάς εν πνεύματι τους δίνει τη δυνατότητα να εκπληρώσουν το νόμο του Θεού. Αυτός όμως ο νόμος τώρα κατανοείται υπό του φως της θυσίας και της αναστάσεως του Ιησού Χριστού.

Για να διαβάσετε το κείμενο πατήστε στον παρακάτω τίτλο:

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Filologia neotestamentaria 21 (2008)

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Βiblical Studies Web το τεύχος 21 (2008) του γνωστού περιοδικού Filologia neotestamentaria: 

RBL 3/7/2013

Reviewed by Scott Charlesworth

Daniel I. Block, Deuteronomy
Reviewed by Garrett Galvin

Terry W. Eddinger, Malachi: A Handbook on the Hebrew Text
Reviewed by Buzz Brookman

Jaco Gericke, The Hebrew Bible and Philosophy of Religion 
Reviewed by Christian Danz

Yoram Hazony, The Philosophy of Hebrew Scripture
Reviewed by Craig G. Bartholomew

J. Edward Owens, Leviticus 
Reviewed by David Talley

Gary S. Shogren, 1 and 2 Thessalonians
Reviewed by Jason Weaver

Christopher W. Skinner and Kelly R. Iverson, eds., Unity and Diversity in the Gospels and Paul: Essays in Honor of Frank J. Matera
Reviewed by Lars Kierspel

Jean-Luc Vesco, Le Psautier de Jésus: Les citations des Psaumes dans le Nouveau Testament
Reviewed by Thomas J. Kraus

Johanna W. H. van Wijk-Bos, Reading Samuel: A Literary and Theological Commentary
Reviewed by Benjamin J. M. Johnson