Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Δύο ενδιαφέροντα άρθρα για τη ρωμαϊκή κοινωνική ιστορία / Two interesting articles on Roman social history

Από την ιστοσελίδα The History of the Ancient World σταχυολογούμε δύο ενδιαφέροντα άρθρα σχετικά με την εμπλοκή των γυναικών στο εμπόριο του garum με βάση τις μαρτυρίες από την Πομπηία και για τις θηριομαχίες στο ρωμαϊκό κόσμο: 

Piotr Berdowski, "Roman Businesswomen. I: The case of the producers and distributors of garum in Pompeii"Analecta Archaeologica Ressoviensia, Vol.3 (2008)

H Σαμάρεια ως πρωτεύουσα του βασιλείου του Ισραήλ / Samaria as the capital of the Kingdom of Israel

Στην ιστοσελίδα The Bible and Interpretation έχει αναρτηθεί το ενδιαφέρον άρθρο της Norma Franklin (The Zinman Institute of Archaeology, University of Ηaifa) σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν στην επιλογή της Σαμάρειας ως πρωτεύουσας του βασιλείου του Ισραήλ. Για να το διαβάσετε, πατήστε στον παρακάτω τίτλο:

H κουλτούρα του ψωμιού στην αρχαία Ιορδανία / Bread culture in ancient Jordan

Ένα ενδιαφέρον βίντεο για την κουλτούρα και την αρχαιολογία του ψωμιού στην περιοχή Ιορδανίας και Συρίας διατίθεται στο youtube. Για να το δείτε, πατήστε στον παρακάτω τίτλο:

Bread Culture in Jordan (Amanda Lane and Jennie Ebeling)

Heikki Koskenniemi (1919-26.9.2013)

Στις 26.9.2013 εκοιμήθη ο Φινλανδός καθηγητής κλασσικής φιλολογίας και παπυρολογίας Heikki Κoskenniemi, ο οποίος είναι γνωστός στους καινοδιαθηκικούς κύκλους για τη σημαντική του μελέτη σχετικά με  τη φρασεολογία και τις ιδέες της αρχαίας ελληνικής και ελληνορωμαϊκής επιστολογραφίας ( Studien zur Idee und Phraseologie des griechischen Briefes bis 400 n.Chr., Helsinki 1956). Η μελέτη του αυτή θεωρείται μία από τις σημαντικότερες στη μελέτη της ελληνικής επιστολογραφίας κατά τον 20ο αιώνα και αποτελεί σημείο αναφοράς για όσους ερευνητές ασχολούνται με τις παύλειες επιστολές. 

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Το νέο βιβλίο του A. Orlov για την Αποκάλυψη του Αβραάμ / A. Orlov's new book about the Apocalypse of Abraham

Κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Cambridge University Press το νέο βιβλίο του Andrei Orlov με θέμα την ιδέα της ιεροσύνης στην Αποκάλυψη του Αβραάμ:

A. Orlov, Heavenly Priesthood in the Apocalypse of Abraham, Cambridge University Press 2013
ISBN: 9781107039070
$99

Περιγραφή εκδοτικού οίκου
Η Αποκάλυψη του Αβραάμ είναι μια σημαντική πηγή για την κατανόηση τόσο της Ιουδαϊκής αποκαλυπτικής όσο και του Ιουδαϊκού μυστικισμού. Το κείμενο είναι ανώνυμο και γράφτηκε λίγο μετά την καταστροφή του Ναού το 70 μ.Χ. Ο συγγραφέας βλέπει σε όραμα τον ουρανό ως τον αληθινό τόπο λατρεία και παρουσιάζει τον Αβραάμ ως ένα μύστη της ουράνιας ιεροσύνης. Ο Andrei A. Orlov εστιάζει την προσοχή του στην κεντρική λατρευτική πράξη της ιστορίας του Αβραάμ -την τελετή της θυσίας του αποδιοπομπαίου τράγου που επιδέχεται μία εντυπωσιακή εσχατολογική ερμηνεία μέσα στο κείμενο.  Καταδεικνύει ότι η ανάπτυξη των ιερατικών παραδόσεων στην Αποκάλυψη του Αβραάμ καθώς και μία ομάδα ιουδαϊκών μυστικών μοτίβων, αντιπροσωπεύει μία σημαντική μετάβαση από την ιουδαϊκή αποκαλυπτική στα σύμβολα του ιουδαϊκού μυστικισμού. Με αυτόν τον τρόπο ο Orlov προσφέρει μία μοναδική εξήγηση του σύνθετου κόσμου της συζήτησης μεταξύ των ιουδαϊκών ιερατικών κύκλων κατά τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες. Το βιβλίο θα αποτελέσει χρήσιμο βοήθημα για όσους ασχολούνται με τον Ιουδαϊσμό και τον αρχέγονο Χριστιανισμό, την Παλαιά Διαθήκη, τον ιουδαϊκό μυστικισμό και τη μαγεία. 

Nέα γραμματοσειρά της SBL / A new font from SBL

Η Society of Biblical Studies διαθέτει δωρεάν στην ιστοσελίδα της μια νέα γραμματοσειρά, η οποία σύμφωνα με τη εταιρία περιέχει ελληνικούς, λατινικούς και εβραϊκούς χαρακτήρες. 

Για να δείτε και να εγκαταστήσετε τη γραμματοσειρά πατήστε εδώ.

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

RBL 20.9.2013

Yairah Amit
In Praise of Editing in the Hebrew Bible: Collected Essays in RetrospectReviewed by Richard G. Smith
 
Athalya Brenner and Gale A. Yee, eds.,
Exodus and DeuteronomyReviewed by Susanne Scholz
 
Rahel Halabé,
Hinneh: Biblical Hebrew the Practical WayReviewed by John Engle
 
Isaac Kalimi, 
New Perspectives on Ezra-Nehemiah: History and Historiography, Text,Literature, and InterpretationReviewed by Andrew E. Steinmann
 
Nathan MacDonald, Mark W. Elliott, and Grant Macaskill, eds.,
Genesis and Christian TheologyReviewed by Christopher B. Ansberry
 
B. H. McLean, 
New Testament Greek: An IntroductionReviewed by Daniel L. Smith
 
Aliou Cissé Niang and Carolyn Osiek, eds., 
Text, Image, and Christians in the Graeco-Roman World: A Festschrift in Honor of David Lee BalchReviewed by Lee Jefferson
 
Wilhelm Pratscher, ed., 
The Apostolic Fathers: An IntroductionReviewed by Hennie Stander
 
J. Paul Sampley and Peter Lampe, eds., 
Paul and RhetoricReviewed by Douglas Estes
 
Johanna W. H. van Wijk-Bos, 
Reading Samuel: A Literary and Theological CommentaryReviewed by Klaus-Peter Adam

Το τρέχον τεύχος του περιοδικού Relegere / In the current issue of Relegere

Στο τρέχον τεύχος του περιοδικού Relegere 3:1 (2013) δημοσιεύονται τα εξής άρθρα:


Η πρώτη συνάντηση του Biblicum για το ακαδημ. έτος 2013-2014 / The first meeting of Biblicum for the acad. year 2013-2014

Η πρώτη συνάντηση της χρονιάς θα γίνει την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.30 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Θεολογικής Σχολής.

Θα μιλήσει ο Dr. Mathews Mar Thimothis, Metropolitan of Europe Malankara Indian Orthodox Church


Θέμα της εισήγησης: “Preaching the Gospel in a Multicultural Society”