Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

CFP: Bible, Critical Theory and Reception

Διαβάστε την πρόσκληση για το πέμπτο σεμινάριο με τον τίτλο "Bible, Critical Theory and Reception" που θα γίνει στην Γλασκώβη στο διάστημα 12-13 Σεπτεμβρίου 2016:

Η ρητορεία της αμαρτίας / The rhetoric of sin

Στην ιστοσελίδα The Bible and Intrerpretation δημοσιεύεται η μελέτη του Joseph Lam σχετικά με την ρητορεία της αμαρτίας και τη χρήση της ως μεταφορά στην Παλαιά Διαθήκη.


Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Οι ιδεολογικές προϋποθέσεις της αναζήτησης του ιστορικού Ιησού / The ideological background of the Historical Jesus Quest

Στην ιστοσελίδα The Bible and Interpretation έχει αναρτηθεί το κείμενο του Robert J. Myles σχετικά με το ιδεολογικό υπόβαθρο της αναζήτησης για τον ιστορικό Ιησού. Ο Myles υποστηρίζει ότι ο νεοφιλελευθερισμός ως ένα σύστημα όχι μόνο οικονομικό αλλά και αξιών είναι εκείνος που προσέφερε το κατάλληλο έδαφος για την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τον ιστορικό Ιησού κυρίως στην λεγόμενη "Τρίτη Φάση της Αναζήτησης". Να θυμηθούμε ότι ήδη ο Albert Schweitzer ήδη στο κλασικό πλέον έργο του για την έρευνα του ιστορικού Ιησού είχε επισημάνει ότι όλες οι αναζητήσεις και περιγραφές του Ιησού ουσιαστικά ήταν προβολές των ενδιαφερόντων και των κοινωνικών και ιστορικών συνθηκών της εποχής κατά την οποία γράφτηκαν. Το κείμενο του Myles αποτελεί λοιπόν μία επιβεβαίωση αυτής της διαπίστωσης:  

Ένα νέο άρθρο στο τρέχον τεύχος του JHS / A new article in the current issue of JHS

Journal of Hebrew Scriptures 16 (2016)

Στο τρέχον τεύχος του ExpT / In the current issue of ExpT

The Expository Times 127:9 (2016)

  • Cornelis Bennema, "Character Reconstruction in the New Testament (2): The Practice," 417-429 (abstract)
  • Benjamin R. Wilson, "The Crucifixion Scene as the Climax of Lukan Inclusivity," 430-438 (abstract)

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Ένα νέο βιβλίο για τη γλώσσα των Ο΄ / A new book on the languange of the Septuagint

Die Sprache der SeptuagintaΑπό το εκδοτικό οίκο Gütersloher Verlagshaus κυκλοφόρησε ένας συλλογικός τόμος με θέμα τη γλώσσα των Ο΄. Πρόκειται για τον τρίτο τόμο στη σειρά Hanbuch zur Septuaginta /  Handbook of the Septuagint. Οι μελέτες του τόμου είναι οργανωμένες στις εξής θεματικές: 1) Προλεγόμενα, 2) Τα ελληνικά της μετάφρασης των Ο΄ ως ελληνικά της ελληνιστικής περιόδου, 3) Τα ελληνικά της μετάφρασης των Ο΄ ως ελληνικά μετάφρασης, 4) Τοπικές επιδράσεις, 5) Το λεξιλόγιο της μετάφρασης των Ο΄, 6) Το ύφος της μετάφρασης των Ο΄, 7) Η γλώσσα της μετάφρασης των Ο΄ και η ΚΔ. 

Eberhard Bons (Hrsg.), Jan Joosten (Hrsg.), Die Sprache der Septuaginta (LXX.H 3), München: Gütersloher Verlag 2016
ISBN: 978-3-579-08104-5 
περίπου € 200 

Kenneth E. Bailey (1930-2016)

Έφυγε από τη ζωή ο Kenneth E. Bailey, καθηγητής της ΚΔ και συγγραφέας πολλών βιβλίων για τον Ιησού και τα συνοπτικά ευαγγέλια. Δίδαξε για πολλά χρόνια στην Θεολογική Σχολή της Βηρυτού όπου ίδρυσε το Institute for Middle Eastern New Testament Studies, στο Ecumenical Institute for Theological Research της Ιερουσαλήμ, στο Πανεπιστήμιο του Princeton και στο Fuller Theological Seminary. Στις μελέτες του ασχολείται με το πολιτισμικό υπόβαθρο της ΚΔ αλλά και τις λογοτεχνικές μορφές στα κείμενά της. Μεταξύ των σημαντικών του μελετών ξεχωρίζουν οι εξής: Jesus Through Middle Eastern Eyes (Downer’s Grove: InterVarsity Press, 2008) και Poet and Peasant and Through Peasant Eyes (Grand Rapids: Eerdmans, l980). Από τα μικρότερα κείμενά του εκείνο που προσωπικά ξεχωρίζω είναι μία σχετικά άγνωστη μελέτη του για την μορφή της προφορικής παράδοσης για τον Ιησού στον αρχέγονο Χριστιανισμό: "Informal Controlled Oral Tradition and the Synoptic Gospels," AJT 5/1 (1991): 34-54. Πρόκειται για μια σημαντική μελέτη, η οποία αρκετά χρόνια μετά την κυκλοφορία της αξιοποιήθηκε από τον γνωστό καινοδιαθηκολόγο James Dunn σχετικά με τη σπουδαιότητα της προφορικότητας στη μελέτη του αρχέγονου Χριστιανισμού και των παραδόσεών του για τον Ιησού ("Altering the Default Setting: Re-envisaging
the Early Transmission of the Jesus Tradition," NTS 49 [2003]: 139-175). O Bailey, που έζησε πολλά χρόνια στη Μ. Ανατολή, μελέτησε προσεκτικά τους μηχανισμούς διάδοσης των προφορικών παραδόσεων και πρότεινε το μοντέλο της "ανεπίσημης ελεγχόμενης προφορικής παράδοσης" προκειμένου να εξηγήσει πώς διατηρήθηκε η παράδοση για τον Ιησού. 

Ένα νέο άρθρο βιβλικού ενδιαφέροντος στο τρέχον τεύχος του VE / A new article of biblical interest in the current issue of VE

Verbum et Ecclesia 37:1 (2016)

Ernst R. Wendland, "'Darkness is my closest friend' (Ps 88:18b): Reflections on the saddest psalm in the Psalter"

Το τρέχον τεύχος του NTS / The current issue of NTS

New Testament Studies 62:3 (2016)

  • Steve Reece, "‘Aesop’, ‘Q’ and ‘Luke’," 357-377 (abstract)
  • Seon Yong Kim, "Ancient Binding Spells, Amulets and Matt 16.18–19: Revisiting August Dell's Proposal a Century Later," 378-397 (abstract)
  • Alan Garrow, "An Extant Instance of ‘Q’," 398-417 (abstract)
  • Maria B. Lang, "Protagonisten? Die Rolle der Zeugen Jesu in der Apostelgeschichte,"  418-438 (abstract)
  • David G. Horrell, "Ethnicisation, Marriage and Early Christian Identity: Critical Reflections on 1 Corinthians 7, 1 Peter 3 and Modern New Testament Scholarship," 439-460 (abstract)
  • Edmon L. Gallagher, "Origen via Rufinus on the New Testament Canon," 461-476 (abstract)
  • Debbie Hunn, "Πίστις in Galatians 5.5–6: Neglected Evidence for ‘Faith in Christ’,"  477-483 (abstract)
  • H. Attridge, "Are John's Ethics Apolitical?," 484-497 (abstract)